" a life is a journey..."

" a life is a journey..."

Wednesday, December 21, 2016

NASI KERABU TUMIS KELATE

RESEPINYA

UNTUK NASI
3 pot beras siam asli dr thai + 
air blender bunga telang +
1 batang serai + 
1 batang daun pandan 
6 cwan air

( masak seperti biasa) 


nasi B
3 Pot beras asli thai
3 helai daun limau purut ( buang tulang belakang) 
1 batang serai diketuk
1 helai daun pandan
sedikit serbuk kunyit
6 cawan air
( anggaran air mengikut kesesuaian beras) 
( masak seperti biasa) 

nasi c
untuk nasi kerabu golok
3 pot beras siam asli thai
air blender ( bungan telang +daun bunga telang + sedikit daun herba) 
1 daun pandan 
( masak nasi seperti biasa) 

sambal nyior
1/2 @ 1 biji kelapa parut disangai tanpa minyak kemudian diblend kering sedikit kasar.
masukkan ke dalam bekas. campurkan dengan sedikit hirisan nipis bawang besar dan sedikit hirisan dadu 
cili besar merah dan 4 batang serai dihiris nipis-nipis
5 @6 eor isi ikan selayang saiz sedang yang dibakar tawar.
gaul rata semuanya. 
campurkan sedikit garam, gula dan serbuk perasa.
kemudian disangai sekali lagi dalam kuali selama 5 - 7 minit sahaja. 
( jangan lama sangat nanti garing tak sedap) just utk panaskan sahaja supaya tahan lama lebih dua minggu. 
kalau tak habis boleh masukkan dalam bkeas kedap udara dan masukkan dalam peti ais. 

Bahan tambahan untuk nasi kerabu Golok:
7 ekor ikan selayang di racik-racik isinya 
1 sudu udang kering yang disangai dan ditumbuk halus dan sedikit serbuk kunyit. 
( disangai lagi sekali selama 5 minit) 


TUMIS KUAH
10 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih
1/2 haia
20 biji @ lebih cili kering 
( diblender halus) 
3@ 4 batang serai diketuk
1/2 keping gula melaka 
2 keping asam gelugur 
sedikit garam 
sedikit gula
sedikit serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis 
1/2 kilo santan pekat

caranya: 
panaskan minyak. tumiskan serai bersama bahanblender hingga betul2 pecah minyak dan pekat. masukkan santan, gula melaka dan asam gelugur. kacau sehingga mendidih supaya kuah tidak berketul-ketul. Setelah itu, boleh masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Kacau. kecilkan api sedikit. kemudian renehkan tumis hingga pekat dan betul2 naik minyak. 

salod lada kelate: 
7 @ 10 biji lada salod klate. ( lada hijau besar) 
di belah tengah  jangan diputuskan (buangkan biji) 
basuh dan toskan

bahan tumbuk @ sumbat
8 biji lada hitam 
8 ulas bawnag merah
1 ulas bawang putih
6 ekor isi ikan selayang yang direbus tawar. ( 

No comments: