" a life is a journey..."

" a life is a journey..."

Friday, July 1, 2016

BISKUT KACANG TANAH




BAHAN-BAHANNYA:
  • 140 gm tepung gandum - ayak
  • 130 gm peanut butter
  • 100 gm serbuk kacang tanah
  • 200 ml minyak jagung
  • 125 gm gula aising
  • 30 gm tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam

Cara Buat Biskut Kacang Tanah

1. pukul gula aising dan peanut butter hingga rata kemudian masukan serbuk kacang tanah, baking powder, tepung, esen vanilla dan garam. gaul hingga rata.

2. masukan minyak jagung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.

3. ambil 1 sudu teh adunan dan gentel menjadi bebola. kemudian sapukan bebola dengan kuning telur dan letak kacang tanah di tengah bebola tadi.

4. masukan dan bakar pada oven bersuhu 140 darjah celcius selama lebih kurang 30 minit atau hingga masak.

5. akhir sekali, bila dah masak sejukan dahulu kemudian baru boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments: